genel istatistikler
toplam88
bugün0
dün0
bu ay0
geçen ay0
toplam +9
toplam -0

orhan veli kanık

    istanbul'da
    boğaziçi'nde
    bir garip orhan veli'yim
    veli'nin oğluyum
    târifsiz kederler içindeyim.
    urumeli hisarına oturmuşum
    oturmuş da bir türkü tutturmuşum
    istanbul'un mermer taşları
    başıma da konuyor martı kuşları
    gözlerimden boşanır hicrân yaşları
    edâlım,
    senin yüzünden bu hâlim
    istanbul'un orta yeri sinema
    garipliğim, mahzunluğum duyurmayın anama
    el konuşur sevişirmiş, bana ne
    sevdâlım
    boynuna vebâlim
    istanbul'da, boğaziçi'ndeyim
    bir garip orhan veli
    veli'nin oğlu
    tarifsiz kederler içindeyim

    der kendileri...

    ben de hep birkaç kere içimden öyle yalan yanlış

    "istanbul'un orta yeri sinema
    garipliğim, mahzunluğum duyurmayın anama
    el konuşur sevişirmiş, bana ne
    sevdâlım
    boynuna vebâlim" diye

    okuyuveririm yerli yersiz, sesli sessiz... istanbul'u dinlemeden...



    (23.02.2007 15:21)

seçki

    şairlerin, yazarların, bestecilerin eserlerinden alınmış, seçme parçalardan oluşan eser, güldeste, antoloji. *
    (23.02.2007 07:33)

antoloji

piraye

    piraye, piraye...


    bulutlar geçiyor: haberlerle yüklü, ağır.
    buruşuyor hâlâ gelmeyen mektup avucumda.
    yürek kirpiklerin ucunda
    uzayıp giden toprak uğurlanır.
    benim bağırasım gelir: <<piraye,
    piraye...>> _ diye..
    *
    (23.02.2007 07:13)

yalnızlık

    otobüse binip çıktığın yollarda seni bekleyen kimsenin olmadığını bilmektir. bir filmin ardından nasıldı diye soracak kimseyi bulamamaktır.

    (23.02.2007 07:07)

divan

    edebiyatta bir şâirin şiirlerini belli bir düzene göre toplayan mecmuâya divân denir. eskiden hehangi bir konu ile ilgili olarak yazılmış eserlere bu ad verilirdi. (msl. dîvânu lugâti- türk). kelimenin bu anlamı zamanla daralmış ve içinde seçme şiirler olan kitaplar divân adını almıştır. bu kitaplar günümüz şiir antolojilerini andırırdı. daha sonraları belli bir yazarın şiirlerinden oluşan kitaplara da divân denilmiştir. (msl. dîvân-ı hikmet). divân kelimesi en özel ve en yaygın kullanımını, islâm edebiyatında, bir şâirin klasik edebiyat çerçevesine uygun olarak yazdığı şiirlerin belli bir düzen içinde derlendiği dergi-kitaplarda bulmuşturç bu kitaplara nisbetle klasik edebiyatımıza daha yaygın bir kullanımla divân edebiyatı denilmiştir. dolayısıyla şâirleirn bu tür eserlerine de sözgelimi divân-ı hafız (hafız'ın divanı)... gibi adlar verilmiştir. **
    (22.02.2007 14:54)

keşkül

    keşkül; sûfî gelnek ve hayat üst başlığıyla mevsimlik çıkarılan bir dergidir.

    keşkül; tasavvuf ıstılâhında gezgin dervişlerin omuzlarına asarak kullandıkları bir kâsedir. hem kulun kendisini bilmesinin hem de birleştirici, toparlayıcı br mekân olmasının sembolüdür.

    dergi 2004 yılından beri çıkarılmaktadır. keşkül dergisi'nin; aşk, batı, seyahat, hayat, orta asya, semâ, kadın, savaş ve son sayısı da hac olmak üzere on sayısı bulunmaktadır.
    (22.02.2007 14:32)

pınar kür

    pınar kür, bursa'da doğdu, ama hiç orada oturmadı.çocukluğu anadolu'nun çeşitli kentlerinde ve londra'da geçti. on üç yaşında gittiği abd'de beş yıl kaldı. orta öğrenimini new york'ta tamamladı. yüksek öğretimine yine orada başladı. istanbul'da robert kolej yüksek okulunu bitirdikten sonra beş yıl pari'te yaşadı. sorbonne üniversitesi'nde karşılaştırmalı edebiyat kürüsüsünde doktora yaptı. yurda döndükten sonra devlet tiyatrosu'nda çalışmaya başladı. çeşitli gazete ve dergilerde tiyatro eleştirileri yazdı. akışı olmayan sular adlı öykü kitabıyla 1984'te sait faik öykü ödülünü kazandı. *

    yanılmıyorsam bilgi üniversitesi'nde öğretim görevlisi.
    (22.02.2007 14:21)

bir deli ağaç

    pınar kür'ün ilk basımı 1981 yılında yapılan öykü kitabının adı. kitapta bir deli ağaçla birlikte beş adet öykü bulunmaktadır.

    bir deli ağaç üniversite okumak üzere istanbul'a gelen bir genç kızın, yabancısı olduğu bir dünyada kendine yabancı olan bir ressama tutulma hikayesidir. yazarın anlatımıyla da çekicilik kazandığını düşündüğüm, konu itibariyle de ilginç olan sıcak bir öykü.

    yollarda okunmalı, şehiriçi otobüs seferlerine sığdırılabilecek bir öykü. öykü bitince gözlerinizi cama dikip hayal kırıklıklarınıza gülümsemeye çalışabilrisiniz de. kimsenin yüzüne bakmadan, içinize gömülmek de isteyebilirisiniz. öyküyü size tavsiye eden arkadaşınıza bir mesaja sığacak kadar dahi aklınıza bir şey gelmez belki ama içinizde sürekli birine bir şeyler fısıldıyorsunuzdur. *
    (22.02.2007 14:08)

doğmamış bebeğe don biçmek

    "doğmamış çocuğa mektup yazıyoruz" şekili daha bir sevimli gelmektedir kulağa.
    (20.02.2007 07:39)

toprağı bol olsun

    allah'a inanmayan, ölmüş kişilerden bahsedilirken söylenen tümce. inananlar için allah rahmet eylesin denir. önceleri bu iki tümce arasındaki farkı bilerek daha dikkatli kullanırmış insanlar şimdilerde bu hassasiyeti gösteren çok az kişi var.
    (20.02.2007 07:37)

ankara

    ankara ankara
    ey iyi kalpli üvey ana!

    diye seslenir cemal süreya.
    (20.02.2007 07:32)

büyümek

    çok can sıkıcı. sobelenmekten bile, ebe olmaktan bile- hafife almayın körebe olmaktan bahsediyorum- , oyunun en güzel yerinde eve çağırılmaktan bile... yaşayacağım en büyük hayal kırıklığı.

    aynada apansız tanımadığın ama çok da yabancı olmayan, güçlü olmaya çalışan ya da güçlü olmuş olan bir yüzle karşılaştığında farkına vardığın şey. büyümüş olmak. sanki başka türlü olmalıydı...
    (19.02.2007 14:25)

seyyid nesimi

    keşkül dergisi'nin sekizinci sayısında ömür ceylan tarafından seyyid nesimi'nin aşk çeyizi adlı çok güzel bir yazı bulunmaktadır. ilgilenenlere tavsiye edilir.

    (19.02.2007 14:12)

seyyid nesimi

    azerbaycan'dan gelip hacı bayram-ı veli'ye sığınmak istemiştir.hacı bayram onunla görüşmeyi kabul etmez, daha kimin geldiği söylenmeden gelenin seyyid nesimi olduğunu bilmektedir de. görüşmemesinin nedeni ise seyyid nesimi'nin başına geleceklerden rüya yolu ile haberdar edilmiş olmasıdır.
    (19.02.2007 07:31)

sayfa: 1-2-3-4...-6

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.